هر چه به زمان برگزاری آزمون سراسری، نزدیکتر میشویم، برنامهای که داوطلبان برای ادامه مطالعه در نظر میگیرند، بسیار مهم تر و سرنوشت سازتر میشود. هر داوطلب، بسته به وضعیت خود و شرایطی که در دروس مختلف دارد، برنامه مشخصی برای خود تدوین میکند که با سایر داوطلبان متفاوت است. نکته ای که این روزها، سؤال برخی از داوطلبان است، این است که جای دروس عمومی در این برنامه کجاست. این سؤال، بسیار مهم است؛ زیرا دروس عمومی، نقش بسیار سرنوشت سازی در رتبه و تراز داوطلبان دارد؛ البته نکته دیگری که به اهمیت این موضوع میافزاید این است که گروهی از شما داوطلبان عزیز، به اهمیت و جایگاه این دروس به درستی پی نبرده و همچنان، دروس عمومی را در حاشیه دروس اختصاصی و به منزله حیاط خلوت مطالعه خود تصور میکنید.
کافی است برای اطمینان از اهمیت دروس عمومی در کنکور به درصدهای رتبههای داوطلبانی دقت کنید که دروس اختصاصی را تقریباً شبیه هم پاسخ دادهاند؛ اما برخی از آنها درصد دروس عمومی را فقط چند درصد، دقت کنید فقط چند درصد، بیشتر زدهاند و با پاسخ صحیح به همین چند سؤال بیشتر، رتبه بهتری کسب کردهاند. نکته مهم دیگر، آن است که با اینکه دروس عمومی بر رتبه شما داوطلبان تأثیر خوبی میگذارد، اما به لحاظ مطالعه و یادگیری، راحتترست، و برای بسیاری از داوطلبان، مطالعه دروس عمومی در مقایسه با دروس اختصاصی وقت کمی میگیرد؛ پس این هم، یکی از مزیتها و حسنهای دیگر مطالعه دروس عمومی است. حالا که به اهمیت دروس عمومی در کنکور پی بردهاید و با توجه به اینکه گروهی از داوطلبان، مطالعه جدی خود را در دروس عمومی از عید یا بعد از تعطیلات نوروز شروع میکنند، در این مقاله میخواهیم با شما درباره چگونگی مطالعه این دروس در میان داوطلبان مختلف صحبت کنیم.
بحث مهمی که در میان دانشآموزان درباره دروس عمومی وجود دارد این است که آنها باید چه زمانی، این درسها را مطالعه کنند. دو دیدگاه در این باره وجود دارد: یک دیدگاه، دیدگاه داوطلبانی است که با توجه به اهمیت و میزان سختی و آسانی دروس عمومی برای هر یک از این دروس، وقت خاصی را در نظر میگیرند. دیدگاه دیگر، این است که درس های عمومی، چون درس های خیلی سادهای هستند، پس می توان درصد خیلی بالایی را در آنها کسب کرد، و از طرف دیگر در وقت کم میتوان آنها را مطالعه کرد؛ اما آن چیزی که تجربه نشان داده است این است که در سالهای اخیر، معمولاً دانشآموزانی که نمرههای خوبی میآورند، به درسهای عمومی، نه به اندازه یا مساوی با درسهای اختصاصی، بلکه متناسب با درسهای اختصاصی بها میدهند و برای آن وقت میگذارند.

تأثیر دروس عمومی در کنکور سراسری و رتبه قبولی
در آزمون های آزمایشی دروس عمومی اثر کمی در آوردن تراز خوب دارد و متأسفانه دانش آموزان وقت زیادی را صرف دروس عمومی نمی کنند، در حالی که در کنکور سراسری قضیه بدین شکل نیست و دروس عمومی تأثیر بسزایی در آوردن رتبه خوب دارد. و دانش آموزان باید وقت مناسب و متعادلی را برای دروس عمومی بگذارند و این دروس را بصورت مخصوص بخوانند و به مانند دروس تخصصی برای آن تلاش کنند.
برای خواندن دروس عمومی باید بصورت هدفمند حرکت کرد، یعنی باید برای مباحثی که در کنکور بیشتر از آن سؤال طرح می شود وقت بیشتری را صرف کرد و مبحث هایی که سؤال کمتری از آن می آید وقت کمتری را برایش گذاشت. به فرض مثال تاریخ ادبیات که ۱ الی۲ سؤال از آن مطرح می شود را لازم نیست که یک هفته برایش وقت گذاشت و اتلاف زمان صورت بگیرید. بحث دیگری که باید مورد توجه شما قرار بگیرد این است که دانش آموز نباید بصورت مکرر و مستمر دروس عمومی را مطالعه کندزیرا مطالعه پشت سر هم دروس عمومی باعث خستگی و تنفر از آن درس می شود. پس زمانی که برای دروس عمومی باید در میان دروس تخصصیباشد ، یعنی دانش اموز بعد از مطالعه دو درس تخصصی یک درس عمومی مطالعه کند تا تنوع در مطالعه ش وجود داشته باشد. در این صورت دانش اموز می تواند دروس عمومی را با درصد بالایی بزند.
به یاد داشته باشید ادبیات و عربی جزو دروسی هستند که تدثیر بسزایی در رتبه شما دارد، بنابراین سعی کنید وقت زیادی را برای این دروس قرار دهید و ان را مطالعه کنید. مخصوصاً درس ادبیات که ضریب بالایی دارد و به اندازه یک درس تخصصی رتبه ساز است. پس به یاد داشته باشید دروس عمومی رتبه ساز هستند و باید آنها را به صورت مخصوص مطالعه کرد. شاید شما فکر کنید که دروس عمومی را باید حفظ کرد ولی از نظر روانشناسی مطالب به صورت طوطی وار به یادگیری شما کمک نمی کند زیرا از زمان شروع مطالعه تا کنکور نزدیک یکسال زمان می برد و کسانی که مطالب را بصورت طوطی وار حفظ می کنند آنها را فراموش می کنند و از ذهنشان فرار می کند.

استفاده از منابع حرف آخر برای دروس عمومی
پس به این نتیجه می رسیم که دروس عمومی را به صورت مفهومی مطالعه کرد و مطالب را بصورت شهودی سازی به حافظه بلند مدت سپرد. البته باید دروس عمومی را طوری مطالعه کرد که زمانی طراح سؤال شکل سؤال را عوض کرد دانش آموز سردرگم نشود زیرا درس های عمومی شاخه های زیادی دارد که طراح سؤال را تطمیع می کند که ذهن دانش آموز را منحرف کند. از این رو مؤسسه کنکوری حرف آخر به مدیریت استاد عبدالرضا منتظری دروس عمومی را به صورتی تدریس کرده که دانش آموز از همان آغاز مطالعه عمیقاً آن را به حافظه بلند مدت می سپارد و طراح سؤال هر چقدر سؤال را بپیچاند دانش آموز از طریق مسیر مشخص شده ای حرکت می کند و به جواب صحیح در مدت زمان بسیار کم(مثلاً۴۰ ثانیه) به جواب می رسد. بسیاری از دانش آموزان که دروس عمومی را نمی زنند و از روی ناآگاهی از آن می گذرند به شدت شکست می خورند.
چون باعث می شود میزان سؤالات صحیح آنها کم شود و ترازشان پایین بیاید. زیرا بسیاری از دانش آموزان که به مسئله اهمیت درس های عمومی واقفند، این درس ها را با درصد بالا پاس می کنند و درصد بالای تخصصی و عمومی باهم باعث ایجاد یک رتبه خوب می شود. دانش آموزان عزیز دروس عمومی قابل هضم است، به شرطی که راه یادگیری آن را بیابید و از یک نقشه راه استفاده کنید. کسی که نقشه راه داشته باشد هیچوقت گمراه نمی شود و به هدفش می رسد. به همین دلیل مؤسسه کنکوری حرف آخر پکیج هایی را در قالب دی وی دی را به دانش آموزان عرضه می کند.
این دی وی دی ها به صورت انیمیشن و الگو تدریس شده است و به هیچ وجه مطلبی را بصورت حفظی در ذهن دانش آموزان جای نمی دهد و اساتید محترم این مؤسسه مطالب را با آموزش از طریق تصویر سازی به دانش آموزان یاد می دهند و با تکرار و تمرین و حل مسائل مختلف این مطالب را به حافظه تصویری دانش آموز می سپارند و دانش آموز حتی بعد از کنکور هم آن را از یاد نمی برد و از هر کجا و به هر صورت سؤال را طرح نمایند آنرا حل می کند و در کوتاهترین زمان ممکن به جواب می رسد.

نکته هایی دیگر در مورد تاثیر دروس عمومی در رتبه
– به دلیل اینکه بیشتر داوطلبان به دروس اختصاصی، بیشتر اهمیت میدهند، حتماً سعی کنید که مطالعه دروس عمومی را در این وقت باقیمانده فراموش نکنید تا نتیجه بهتری کسب کنید.
۲- چون دروس عمومی، حفظی و فرّار هستند، حتماً در زمان نزدیک به آزمون سراسری، آنها را دوباره مطالعه و مرور کنید.
۳- تستزنی در دروس عمومی را به عنوان بخشی از مطالعه خود در برنامه امتحانیتان بگنجانید. علاوه بر اینکه پس از هر بار مطالعه، چندین تست میزنید، میتوانید در ساعاتی خاص از برنامه مطالعاتیتان، که به دروس عمومی اختصاص دارد، تعدادی از همه دروس عمومی یا تعدادی از یک درس مانند ادبیات را تستزنی کرده و خود را در آن درس بسنجید.
۴- تعادل منطقی و حسابشده بین مطالعه دروس عمومی و اختصاصی حتماً رعایت شود؛ به این صورت که با توجه به وضعیت درسی خود و مطالعهای که از قبل داشتهاید، درصدی منطقی از وقت خود را به دروس اختصاصی و درصدی را نیز به دروس عمومی اختصاص بدهید.
۵- در دوره تستزنی، روزانه، یک دفترچه عمومی را از بین کنکورهای پنج سال پیش رشته خود و دیگر گروههای آزمایشی انتخاب کنید و در زمان مقرر از خود آزمون بگیرید. تنوع این آزمونها باعث افزایش دید طراحانه شما به تستهای عمومی شده و میتوانید با این کار، مرورهای متعددی را هم انجام بدهید.
۶- مجموع ضرایب عمومیها در تمام گروههای آزمایشی یازده است؛ یعنی این دروس، برابر چند درس اختصاصی، تأثیر گذار و مهم هستند؛ پس عمومیها را جدی بگیرید و خوب دریابید
